top of page
Writer's pictureKatarína Trn

1 zo 4 žien uvažuje o zmene alebo odchode z práce, ukazuje najnovšia štúdia Women in the Workplace

LeanIn.Org spolu s McKinsey zverejnili už šiestu štúdiu #WomenInTheWorkplace - Ženy na pracovisku. Ide o najväčší výskum svojho druhu, ktorý hodnotí postavenie žien v americkej spoločnosti.


Z tohtoročnej štúdie vyplynulo viacero kľúčových bodov. Údaje ukazujú, že kvôli Covid-19, 1 zo 4 žien uvažuje o zmene zamestnania alebo odchode zo zamestnania. Za jediný rok bolo možné zmazať všetky (za 6 rokov dosiahnuté) "zisky" týkajúce sa zastúpenia žien v manažmente.



Ďalším výsledkom štúdie bolo, že COVID-19 ešte viac skomplikoval pre ženy balans medzi prácou a domácnosťou / rodinou. U matiek je trojnásobná pravdepodobnosť ako u otcov, že sú zodpovedné za väčšinu domácich prác a starostlivosť o deti počas pandémie. Afroameričanky a latinskoamerické matky medzi tým "žonglujú" ešte o čosi viac. Aby toho nebolo málo, matky majú obavy aj o svoj výkon. Boja sa negatívneho hodnotenia práve pre ich zvýšenú starostlivosť o deti a domácnosť.


Firmy by (aj preto) mali podniknúť odvážne kroky na riešenie týchto problémov. Inak riskujú, že roky pokroku v rodovej rovnosti boli zbytočné. Štúdia Women in the Workplace odporúča pre firmy konkrétne kroky - prijatie flexibilných pracovných noriem, ochranu pred zaujatím pri kontrole výkonnosti, otvorenú či empatickú komunikáciu so zamestnancami.


Ďalšie zaujímavé výsledky z tejto štúdie vám prinesieme v nasledujúcom blogovom príspevku.


Zdroj: leanin.org

Commentaires


bottom of page